Poliverzum : politikai elemző blog

Albionban felszáll a köd

2015. január 26. 18:59 - DanielDzsi

2015. május 7-én az Egyesült Királyságban parlamenti választások lesznek.

            Minket, magyarokat már csak azért is érdekel a májusi parlamenti választás, mert a választások közeledtével egyre élesebbé válik a bevándorlásról és munkavállalásról szóló kérdés az Egyesült Királyságban. Félreértés ne essék, nem a kivándorlás biztatásáról fognak szólni az elkövetkező sorok, de Britanniában a következő hónapok politikai eseményei biztos, hogy hatással lesznek a nemzetközi kapcsolatokra, így Magyarországra is.

Hol is kezdjük pontosan?

Ott, hogy azt már egy ideje tudjuk, hogy David Cameron a brit politika „fenegyereke”, aki ki akarja tiltani a gazdasági bevándorló kelet-európaiakat és népszavazást tartana az Európai Unióról. De akkor azt is tudjuk, hogy nyilván a „jó” oldalon áll Ed Miliband a munkáspárti vezér, akinek a szülei is bevándorlók voltak, így biztos, hogy máshogy közelít a témához. Mint tudjuk a politika nem ilyen egyszerű. A brit meg főleg nem. Mert aki most a „Ködös Albionban” miniszterelnök akar lenni, annak igazodnia kell a brit néplélekhez is. De ne szaladjunk ennyire előre.

edmillibandcameron_1.JPG

Nagy-Britannia kétpártrendszer, így most is a regnáló Konzervatív Párt és a Munkáspárt a két favorit. De hogy áll jelenleg a két tábor? Illetve ami még ennél is fontosabb, a bevándorlási-munkavállalási kérdés mennyiben fogja befolyásolni a szavazás eredményét?

            Az első kérdésre azonnal választ kaphatunk, ha megnézzük a legfrissebb közvélemény-kutatási adatokat. A 2015-ös januári adatokból látható, hogy az összes közvélemény-kutatónál megelőzné a Munkáspárt a konzervatívokat. Igen, de még a legnagyobb százalékpontos különbséget mért Popolus intézetnél is „csak” 5 százalékkal. Vagyis a verseny most szoros, de amint látni fogjuk, a kétpártrendszert egyre inkább ostromolja a nacionalista UKIP. Továbbá az sem mellékes kérdés, hogy mi lesz a választások után a most koalícióban kormányzó Liberális Demokraták sorsa.

Visszatérve még a „két nagy” eredményeire, ha egy kicsit lejjebb görgetjük a BBC 2012 óta összegyűjtött adatait, látható, hogy a Munkáspárt hónapok óta első, és a konzervatívok képtelenek fordítani.

 

polls.JPG

 

Forrás : http://www.bbc.com/news/uk-politics-27330849

A nagy kérdés, hogy a pártok milyen stratégiával fognak kampányolni, és mik lesznek a fő témák a kampányban? Mivel az angol politikában évtizedek óta fontos szerepet játszanak a politikai agytrösztök, így a pártok kampányainak most is aktívan részesei lesznek.

            Konzervatív részről a BowGroup intézet már 2014 májusában kijelölte az utat, amit a Toryknak követnie kell ahhoz, hogy kormányon maradhasson. A személyes toborzás és kapcsolattartáson kívül, ahogy a cikk is jelzi az online kapcsolatépítésre is nagy hangsúlyt fognak helyezni, - Cameron ebben úttörő volt-, de az sem lehet elképzelhetetlen, hogy a Bro (Barack Obama) kampányeszközeiből is ízelítőt fogunk kapni a Konzervatív Párt mostani kampánya során.[1] A két politikus között köztudott, hogy jó a kapcsolat.

A skót népszavazást sikeresen túlélő Cameron nem meglepő módon a briteket leginkább érdeklő kérdések köré fogja építeni a kampányát. A munkahelyek megvédése lesz a kampánystáb egyik fő mondanivalója kampányuk során. Pontosítok, már most az. Lásd az alábbi videót.

 

cameronkampaign.JPGhttps://www.youtube.com/watch?v=DO-jQlxT_eE

 

És erre végül is igazán „büszke” lehet a Cameron kormány, mert a 2008-ban kirobbant világgazdasági válság óta nem volt ilyen kevés munkanélküli az Egyesült Királyságban.[1] De amit elértünk a briteknek, azt meg is kell védeni másoktól. Nem igaz? És itt jön a képbe Cameron által szinte állandóan napirenden tartott bevándorlás szigorítása, megtiltása és a szociális juttatások megnyirbálása.[1] De honnan veszi, hogy ezzel a kérdéssel meglehet nyerni egy választást?

fanciquestion.JPG

Onnan, hogy az Európai Unióban csak Máltán látják nagyobb problémának a bevándorlás kérdését,[1] és egy tavalyi szeptemberi Ipsos felmérés is azt látszik igazolni, hogy ez a kérdés foglalkoztatja leginkább a briteket. Országuk szempontjából ugyanis a legfontosabb problémának a bevándorlást tartják annak ellenére, hogy az Egyesült Királyság bizonyítottan csak profitál a bevándorlókból, ráadásul a szomszédos Írországban is több a külföldi.  Persze legyünk önkritikusak, mi is évek óta rettegünk, a piréz csordáktól. A politikai kampányokban szinte minden „megengedhető” a győzelemért.

Ha a Cameron kabinet tervezett intézkedéseit „szigorúnak” tartanánk, nem fogunk meglepődni azon, hogy egy ilyen néphangulat közepette - utaltam rá- vétek lenne a szavazók érzései ellen kampányolni másoknak is.

            És ez igaz az Ed Miliband vezette Munkáspártra is. Milibandéknek nem titkolt céljuk az, hogy a keményen bevándorló ellenes, már 18 százalékos UKIP-tól (Függetlenségi Párt) vegyenek el szavazatokat. A magyar sajtóban is olvasható, hogy Miliband is szigorítani szeretné a migrációs folyamatokat, például nyelvvizsgához kötné a közszférában való munkavállalás lehetőségét. A bevándorló szülőktől származó Miliband Ajtótól Ajtóig nevű kampánynyitójában beszélt a Munkáspárt bevándorlókról alkotott képéről. Szerinte azért kellene (tisztességes) szabályokat hozni az üzleti-gazdasági életben, hogy a bevándorlók nehogy a kapitalista kapzsiság áldozatává váljanak[2]. Ugye érthető. Ez a se veled se nélküled  Munkáspárti hangvétel viszont éppen elég ahhoz, hogy eleget tegyen a brit választók akaratának, de mégsem tűnik annyira ijesztőnek, mint a konzervatívok hangvétele.

Nick Clegg miniszterelnök helyettes és pártja a Liberális Demokraták nincsenek könnyű helyzetben. Egyrészt a most koalíciós konzervatív-liberális kormányt régóta fúrják a Tory ultrakonzervatív tagjai, azért hogy bontsák fel az együttműködést a választások előtt, mert szerintük csak egy saját identitással rendelkező Konzervatív Párt lehet esélyes a választók szemében.[1]

 

nickclegg.JPG

 

A Liberális Demokratáknak az lenne a reális céljuk, hogy 2015-ben is a mérleg nyelve legyenek, ahogy az sikerült nekik 2010-ben. És ez akár még a hónapok óta stagnáló támogatottsági adatok ellenére is előfordulhat, szerepük ismét felértékelődhet a kormányalakításkor, főleg, ha a UKIP folytatja előretörését.

nigelfarage.jpg

A 2014-es EP választásokat megnyerő UKIP vezér Nigel Farage, 4 hónappal a választások előtt sem lehet elégedetlen pártja esélyeivel. A UKIP (Függetlenségi Párt) újra meglepetést okozhat. És nagyon tudatosan igyekeznek lefaragni a hátrányaikból is. Legalábbis ezt látszik igazolni, hogy a párt az egyetemeken igyekszik toborozni, vagy legalábbis próbálná magához csábítani a fiatal szavazókat. Erre szüksége is lehet, mert egy 2014-es decemberi közvélemény-kutatás szerint az első szavazók között igen népszerűtlenek. A 17-22 közötti korosztálynak csak a 3 százaléka szavazna a pártra.[1] Érdekesség, hogy pont azokon a részeken magas a támogatottságuk, ahol a legkevesebb külföldi polgár él Britanniában. Összességében még így is egyre erősödtek az elmúlt hónapokban, sőt nyilvánvaló, hogy a bevándorlás korlátozására építő UKIP most húzza maga után a két nagy pártot is.  

            Vagyis ahhoz, hogy megtartsák szavazóikat és megnyerjék a választásokat a konzervatívoknak és a Munkáspártnak is a UKIP mondanivalójához kell pozícionálnia magát. Kinek így, kinek úgy. Így már azon sem csodálkozunk, hogy a Cameron utódként emlegetett londoni polgármester is már csak egy esetleges kvóta rendszer bevezetése esetén tartja lehetségesnek, hogy a Konzervatív Párt megtarthassa nacionalista szavazóit.

            Kevesebb, mint négy hónappal a választások előtt, külső szemmel nézve már nem (csak) az a fontos melyik párt nyeri a brit parlamenti választásokat, hanem az, hogyan fognak reagálni a nemzetközi szereplők a választások utáni eseményekre. Hiszen ha Cameron marad, a miniszterelnök biztosan megtartja az Európai Unióról való népszavazást, ahol valószínűleg a britek többsége a kilépés mellett döntene. Ami még ennél is nyilvánvalóbb, hogy a jelenlegi munkavállalási feltételek gyökeres változások elé néznek a szigetországban, akár a jelenlegi, akár munkáspárti kormánya lesz az Egyesült Királyságnak.

 

Gönczöl Dániel

 

[1] http://static.guim.co.uk/sys-images/Guardian/Pix/pictures/2014/12/28/1419790108275/guFirsttimevoterspoll.jpg?guni=Article:in%20body%20link

[1] http://www.bowgroup.org/policy/bow-group-conservative-voice-conservative-grassroots-11-steps-conservative-party-can-take

[1] http://www.theguardian.com/politics/2015/jan/05/miliband-labour-election-campaign-4million-conversations

[1] https://www.facebook.com/politicalcapital/photos/a.131350360271261.27109.115230488549915/806626216077002/?type=1&theater

[2] http://www.theguardian.com/politics/2015/jan/05/miliband-labour-election-campaign-4million-conversations

[1] http://ado.hu/rovatok/munkaugyek/bevandorlas-durvan-szigorit-nagy-britannia

[1] http://www.bbc.com/news/10604117

[1] http://www.washingtontimes.com/news/2015/jan/16/obama-explains-why-david-cameron-is-his-bro/

http://www.bbc.com/news/uk-politics-27330849

komment
süti beállítások módosítása