Poliverzum : politikai elemző blog

LMP : két lépés balra?

2015. február 10. 16:55 - DanielDzsi

                                                

            Nem véletlen, hogy e sorok írója ilyen címmel indítja el rövid bejegyzését. Lehet, hogy Schiffer András a cím alapján kikérné magának, hogy ő és pártja bizony sohasem fog  ahogy ő fogalmaz az „álbaloldaliakkal” együtt egy sorban állni. Az LMP eddigi politikai magatartásából kiindulva elhisszük neki, hogy  a  2014-es baloldali „Összefogás” pártjaival a közeljövőben sem fog szorosabban együttműködni az LMP,  most azonban nem erről lesz szó.

             Sokkal inkább érdekesebb kérdéseket vet fel a két héttel ezelőtti görög parlamenti választásokat megnyerő Syriza hatása az ökopártra. Mielőtt tovább lépnénk szögezzük le gyorsan, hogy az LMP identitásának zöld pártként mindig fontos eleme volt a rendszerkritika, így talán nem meglepő, hogy miért is tartották fontosnak kifejezni a gratulációjukat és  biztosítani a  támogatásukat a görögök felé. Csakhogy, míg az LMP tisztán ökopártként határozza meg politikai indentitását mindenfajta baloldaliság nélkül, addig a Syriza egy erősen baloldali gazdaságpolitikát meghirdetett politikai formáció.

            Hogy ki honnan definiálja a görög pártot az origótól az már szubjektív kérdés, de azért a radikális baloldali jelző minimum éppen annyira elfogadható, mint a rendszerkritikus megközelítés.

            Most azonban nem is annyira a Syriza ideológiai definiálása a fontos, hanem sokkal inkább az, hogy kezdjünk egy kicsit merengeni a két párt kapcsolatán és merjünk egy-két kérdést feltenni magunknak. Vagy legalább is próbáljunk eljátszani a gondolattal, hogy Schiffer Andrásék Syriza „gratulációjában” komolyabb politikai tudatosságot merünk feltételezni. Mit is jelenthet ez pontosan?

schiffer1_1.JPG

Fotó : Schiffer András Facebook oldala

Talán identitás váltásra készül az LMP? Egy sokkal baloldalibb gazdaságpolitikát követelő párt lesz az LMP-ből? Ha igen, azt hogyan csinálnák? Egyáltalán a zöld és a baloldali értékek összeegyeztethetőek? Lenne rá kereslet Magyarországon? És még sorolhatnánk a rengeteg kérdést, ami egy politikakedvelő polgár fejében felbukkanhat, ha az elmúlt hetekben Schiffer Andrásnak a hellének felé tanúsított lelkesedésében komolyabb dolgokat mer feltételezni. 

Jósolni nem érdemes, főleg ha az embernek nincs elegendő információja egy olyan elemzés megírásához, amelyre csak Schiffer András egy-két hetes Facebook bejegyzéseire és a saját fantáziájára támaszkodhat. Ugyanakkor kezdésként érdemes emlékeznünk arra, hogy az LMP együttműködött már egy parlamenten kívüli baloldali párttal, a 4K-val (Negyedik Köztársaság).

            A többéves politikai huzavona után a 2014-es önkormányzati választásokon, Budapest 10 kerületében volt együttműködés a két párt között, de több megyeszékhelyen –Székesfehérváron vagy Szegeden is – együtt indultak a jelöltjeik. A választásokat követően azonban nem sokat hallottunk az esetleges folytatásról. Azt is érdemes megjegyezni, hogy a rövid életű frigyből sokkal inkább a 4K került ki győztesként. Hiszen míg a zöldeknek a 2010-es önkormányzati eredményeikhez képest nem sikerült növelni szavazóik számát, addig a 4K sikeresen delegálta első budapesti önkormányzati képviselőjét, Völgyesi Krisztián személyében Pesterzsébeten. És hogy ez miért fontos számunkra?

            A rövid koalíció jelzésértékű tanulsága szerintem az, hogy bár az LMP vezetése elutasítja az „Összefogás” pártjaival való bárminemű szövetség lehetőségét, de egy fiatal „rendszeren kívüli” baloldali párttal – a Syriza és a Podemos is ilyen - sikerült létrehozni egy koalíciót, annak ellenére, hogy voltak és vannak olyan kardinális kérdések, amelyekben más a véleményük. Vagyis az ökopárt képes volt felkarolni és felvállalni a baloldali értékeket, még ha eddig csak politikai koalícióban történt mindez.

            Emellett, hogy választ adjunk arra a kérdésre is, hogy mennyire férnek meg egymás mellett a zöld és baloldali értékek, érdemes emlékeznünk, hogy a zöld pártok gyökerei Nyugat-Európában az 1960-70-es évekre vezethetők vissza. Az újbaloldali mozgalmakból kinövő posztmateriális értékrendet követő zöldek, mára már meghatározó részei lettek az európai politikának. Olyannyira, hogy az Európai Parlamentnek két zöld frakciója is van. Pontosabban mondva egy és fél, mert a Zöldek/Európai Szabad Szövetség frakciója – ahová az LMP-s Meszerics Tamás és PM-es Jávor Benedek is tartozik – csak „mainstream” zöld pártokat fogad a tagjai közé.

            Az Európai Parlamenti frakciók közül az Egyesült Európai Baloldal-Északi Zöld Baloldal, ahová a Syriza és a decemberi spanyolországi választásokra esélyesnek tartott Podemos is tartozik, már egy sokkal összetettebb, egy sokkal „balosabb” csoportosulás. Tagjaik között található a Ciprusi Munkáspárt, de a holland Állatvédő/Zöld párt is.

Ezzel nem arra akartam kilyukadni, hogy az LMP-seknek át kell majd ülniük ebbe a frakcióba, ha pártarculat váltást terveznek. Az Európai Parlamenti frakciók példájával, és a kis politikatörténettel csak arra akartam felhívni a figyelmet, hogy egyáltalán nem összeférhetetlen, hogy egy zöldpárt baloldali identitással is rendelkezzen. Így már nem meglepő, hogy az LMP és 4K képes volt megtalálni a közös hangot, még ha ennek a rövid életű kooperációnak szervezeti okai is voltak.

            Az LMP a 4K és a dél-kelet európai baloldali pártok felé tanúsított magatartása jelzi, hogy a magyar zöldek globalizmus-rendszerkritikus irányultsága miatt képes a mainstream-től eltérő friss baloldali erőkhöz való nyitásra, amit talán annak a lehetőségét is felvetheti, hogy az ökopárt a közeljövőben a mainál jóval zöld-baloldalibb párttá is alakulhat. Természetesen ehhez két dolgot még biztosan nem tudunk: az egyik az, hogy a friss dél-európai radikális/új baloldali mozgalmak felfutása és hatása meddig fog tartani; a másik pedig az, hogy most éppen mi járhat az LMP vezetőségének a fejében a jövőt illetően. Szerintem mindkét kérdésünkre hamarosan választ kaphatunk.

schiffer2.JPG

 

 Dimitrios Papadimoulis és Schiffer András

Papadimoulis az Európai Parlament alelnöke és az Egységes Európai Baloldal és az Északi Zöld Baloldal frakciójának a tagja

Forrás : https://www.facebook.com/schifferandras/photos/a.367925113667.155197.266574218667/10152764233128668/?type=1&theater

 

Gönczöl Dániel

komment
süti beállítások módosítása